Gema Semua Maklumat

Ikan tilapia selamat dimakan, bukan penyebab kanser

Ikan tilapia selamat dimakan, bukan penyebab kanser

BANGI, 29 Rabiulawal 1439H, Isnin – Jabatan Perikanan Malaysia memberi jaminan bahawa ikan tilapia Malaysia selamat untuk dimakan.

Malah, jabatan itu dalam satu kenyataan hari ini menafikan khabar angin yang tular di media sosial mendakwa kononnya ikan tersebut tidak boleh dimakan kerana akan menyebabkan penyakit kanser.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak langsung mengeluarkan laporan bahawa ikan tilapia mengandungi sel kanser.

“Tiada artikel saintifik di peringkat dalam dan luar negara berkaitan laporan terdapatnya sel kanser pada isi ikan tilapia,” kata kenyataan itu.

Jabatan itu berkata, tiada juga laporan saintifik mengaitkan isu penggunaan makanan ikan yang dicampur dengan hormon dan agen penggalak tumbesaran diamalkan dalam industri ternakan ikan di Malaysia.

“Ikan tilapia telah dikenali sebagai ayam akuatik berdasar kepada kelebihan ciri-ciri biologi mudah membiak, cepat membesar dan tahan penyakit.

“Ciri-ciri pemakanannya sebagai herbivor membolehkan ikan ini diternak dengan input makanan tambahan protein yang rendah,” katanya.

Sehubungan itu, Jabatan Perikanan berharap supaya kenyataan itu dapat menjawab segala isu yang dibangkitkan , sekaligus menggesa pihak-pihak tertentu berhenti menyebarkan berita tidak benar.

The post Ikan tilapia selamat dimakan, bukan penyebab kanser appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.


Credit kepada admin sumber asal Artikel Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb di Ikan tilapia selamat dimakan, bukan penyebab kanser
Tag : Malaysia
0 Komentar untuk "Ikan tilapia selamat dimakan, bukan penyebab kanser"

Back To Top